ДГС Габрово и ДПП „Българка“ със съвместни инициативи по случай „Седмица на гората“

02 Apr
2022
Дни преди началото на „Седмица на гората“, вече са готови резултатите от националния ученически конкурс в сферата на литературата и изобразителното изкуство "Да посадиш дърво, да отгледаш надежда". Инициативата се реализира със съвместните усилия на Дирекция на Природен парк "Българка" и Държавно горско стопанство Габрово. В компетентното жури участваха професионалисти лесовъди, филолози, художник и психолог. 183 деца в пет възрастови групи се впуснаха в надпревара за спечелване на първото място в конкурса. Авторите на най-добрите творби ще бъдат наградени, а произведенията им ще бъдат представени на изложба, която вече е подредена в сградата на Областна администрация – Габрово. Всички останали също ще получат благодарствен адрес, а творбите им ще могат да бъдат разгледани в тематични изложби подредени в сградите на Община Трявна, „Северноцентрално държавно предприятие“ ДП, Държавните горски стопанства в Габрово и Плачковци и в кметствата на различни населени места, попадащи в обхвата на Природен парк „Българка“.
Съвместните дейности на ДГС Габрово и ПП „Българка“ ще продължат и през предстоящата „Седмица на гората“, когато в местността „Градище“ край Габрово ще бъде извършено залесяване на фиданки от черен бор с деца от Ресурсен център - Габрово, които с помощта на лесовъдите от ДГС Габрово и експертите от Природен парк "Българка" ще създадат "Специалната гора на специалните деца". До всяко дръвче ще бъде поставена табелка с името на детето, което го е засадило, като малките ентусиати с радост изразяват готовност за оказване на последваща грижа, докато дръвчетата се превърнат в гора.
На 8 април отново в местността „Градище“ двете институции организират акция по почистване с участието на ученици и доброволци. Мероприятието ще започне в 10:00 ч. и всички приятели и любители на природата са поканени да се включат.
КОНТАКТИ

гр. Габрово 5300
ул. „Бодра смяна” 3
тел. 066 800 077
факс: 066 800 094
e-mail: office@scdp.bg

Работно време:
от понеделник до петък
от 8,30 до 17,00 ч