Създават „горска библиотека“ в местността „Паметниците“ край Свищов

14 Apr
2022
Във връзка с честване на традиционната Седмица на гората, Държавно горско стопанство (ДГС) Свищов организира редица мероприятия за популяризиране на лесовъдската професия и приобщаване на повече хора към дейностите по опазване на българската гора. Конкурс за детска рисунка на тема „Аз и гората“ и фотоконкурс на същата тема създадоха истински фурор сред малките свищовци. Близо 250 деца и ученици от свищовските детски градини и училища взеха участие в двете съревнования. В разгара на „Седмица на гората“, избраните победители бяха наградени с ваучери за книги, а всеки участник бе поощрен с индивидуална грамота. Рисунките, изпратени от участниците в конкурса, ще бъдат изложени в детски кът, в библиотеката към местното читалището. Там ще бъдат организирани и „зелени беседи“ с отделни класове от свищовските училища.
На редица форуми, организирани от ДГС Свищов, ученици от среден и горен курс имаха възможността да научат за различните видове гори и тяхното значение за живота на Земята. Клубовете „Екология“ и „Здраве“ към СУ „Димитър Благоев“ - гр. Свищов взеха участие в беседа на тема "професия лесовъд“. Проведена бе и среща с ученици от VIII и IX клас на Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ – гр. Свищов.
Въпреки че официално „Седмица на гората“ приключи, инициативите в Свищов, свързани с нея, продължават. На 15.04.2022 г. ще се проведе беседа със студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ гр. Свищов. А с клубовете „Екология“ и „Здраве“ предстои да се извърши залесяване с фиданки от вида летен дъб, осигурени от стопанството. Както повеляват традициите, в чест на професионалния си празник, ДГС Свищов подари десетки фиданки на учебни заведения, детски градини, училища и граждани.
Като продължение на инициативата за приобщаване на повече хора към опазването на българската гора, ДГС Свищов създава „горска библиотека“. В местността „Паметниците“, лесовъдите ще поставят малка дървена къщичка със списания, вестници и различни източници на информация за гората. Така всеки посетител на живописната местност ще има възможност да прочете и научи нещо полезно докато отдъхва сред природата.
КОНТАКТИ

гр. Габрово 5300
ул. „Бодра смяна” 3
тел. 066 800 077
факс: 066 800 094
e-mail: office@scdp.bg

Работно време:
от понеделник до петък
от 8,30 до 17,00 ч