700 деца и ученици от Централна Северна България учиха и се забавляваха с горските педагози от СЦДП през „Седмица на гората“

10 Apr
2023
Учениците от ОУ „Неофит Рилски“ гр. Габрово прекараха неделният ден в местността „Градище“, където се забавляваха и придобиха полезни знания с горските педагози от „Северноцентрално държавно предприятие“ ДП – Габрово и териториалните му поделения. С много образователни игри, малчуганите се запознаха с горските обитатели, различни растителни и животински видове, както и с работата на лесовъдите. Научиха какво е еко равновесие и защо е важно лесовъдите да залесяват горите след пожари и различни природни стихии, които ги увреждат. Точно такъв бе случаят с местността „Градище“, през която преди 10 години премина силен ветролом и събори и изкорени повече от 300 декара от гората. Лесовъди от Държавно горско стопанство Габрово показаха на учениците част от боровите дръвчета, които са залесили след бедствието. Зам.-директорът на стопанството - инж. Николай Русев и неговите колеги демонстрираха нагледно как се извършва залесяване и подготовка на терена, в което се включиха и няколко от децата.
Над 700 деца и ученици от Централна Северна България учиха и се забавляваха с горските педагози от СЦДП през „Седмица на гората“. Специално оборудваното за целта камионче „Опознай гората“ обиколи различни населени места в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград и пося семето на обич и уважение към българската гора. В различните образователни игри и предизвикателства младите природолюбители влизаха в ролята на горски семена, които покълват и израстват в дървета. Рисуваха и аранжираха картички и талисмани от естествени материали, имитираха различни горски обитатели, „гасиха“ горски пожари, залесяваха и се учиха да пазят чиста гората и да изхвърлят разделно отпадъците си. Оборудваният автомобил „Опознай гората“ разшири обхвата на възможностите на горските педагози от СЦДП, а най-голямото удовлетворение за тях остана в интересът и желанието на децата и учителите за последващи занимания.
КОНТАКТИ

гр. Габрово 5300
ул. „Бодра смяна” 3
тел. 066 800 077
факс: 066 800 094
e-mail: office@scdp.bg

Работно време:
от понеделник до петък
от 8,30 до 17,00 ч