Бурният вятър възобнови пожара в горскостопански участък „Тодорчета” над Габрово

16 Nov
2015
Бурният вятър тази нощ е възобновил пожара в горскостопански участък „Тодорчета” над габровския язовир „Христо Смирненски”, който снощи бе загасен, съобщи директорката на ДГС Габрово инж.Тони Тодорова. Огънят се разпространява по три направления – с.Врабците, м.Лъгът и м.Узана. Докато в предишните дни пожарът беше предимно низов – горяха шума, ниска растителност, храсти и сухи дървета, днес огнената стихия вече е обхванала и борова гора над м.”Люляците”. До сега са засегнати над 800 дка горска площ. Няма опасност за населението и населените места. В гасенето участват 42 служители на горските стопанства, на СЦДП, 5 доброволци и 20 пожарникари.
Пожарът започна от четвъртък и бе локализиран в петък, но в събота през нощта, поради силен вятър по билото, се възобнови. Огнената стихия беше обхванала над 500 дка горска площ. Гасенето се извършваше ръчно, тъй като силно пресечената местност не позволяваше на противопожарната техника да достигне близо до пламъците.
В гасенето в неделя участваха повече от 50 служители на горските стопанства Габрово и Плачковци, на ловно стопанство „Росица”, горската стража на СЦДП, Регионалната дирекция по горите – Велико Търново, габровски пожарникари, ловци и доброволци.
Причините за пожара са в процес на изясняване.
КОНТАКТИ

гр. Габрово 5300
ул. „Бодра смяна” 3
тел. 066 800 077
факс: 066 800 094
e-mail: office@scdp.bg

Работно време:
от понеделник до петък
от 8,30 до 17,00 ч