Пон - Пет 8:30 - 17:00

Деца и ученици от Севлиево се запознаха с лесовъдската професия в „Седмица на гората“

05.04.2023

Деца и ученици от севлиевски училища и детски градини се запознаха с лесовъдската професия в „Седмица на гората“. Те узнаха полезни неща за леса и неговите обитатели от горските педагози на Северноцентрално държавно предприятие. Повече от 150 малчугана се забавляваха през целия ден с лесовъдите от предприятието и териториалните му поделения. В детски комплекс „Йовко Йовков“ гр. Севлиево, те имаха възможността да се докоснат до вълшебствата на гората. С помощта на горските специалисти Росица Гатева, Мария Дянкова, Симона Коева и Ралица Петкова, децата създадоха свои картички с листенца от различни растения и си оцветиха малки дървени медальони с форма на любимо животно.
За обитателите на гората им разказа Милен Игнатов – горски педагог и лесовъд от ДГС Бяла, който показа изгризани клони от единствената популация на диви бобри в България, рога от благороден елен и сръндак и др. Какви животни обитават горите, как лесовъдите се грижат за тях и как да постъпят децата ако срещнат диво животно сред природата са част от полезните неща, които малките любопитковци научиха.
С игрите, водени от горския педагог Боян Топузов, малчуганите се пренесоха в гората, като влязоха в ролята на любимите си животни. Имитираха дъжда, листата и семената на дърветата и научиха много за залесяването и естественото възстановяване на горите, както и защо е важно да се подпомагат и регулират тези процеси.
Всички участници си тръгнаха с много подаръци, образователни брошури и книжки, както и с много усмивки.