Пон - Пет 8:30 - 17:00

Деветата открита регионална изложба на трофеи от благороден елен събра стотици ловни деятели в ДЛС „Воден-Ири Хисар“

09.11.2023

Открита регионална изложба на трофеи от благороден елен, добити през септември 2023 г. събра стотици ловни деятели от страната и чужбина в ДЛС „Воден-Ири Хисар“. Мероприятието се провежда за девета поредна година и представлява своеобразен форум за обмен на информация между ловните специалисти в България. Тазгодишното издание бе уважено от зам.-министъра на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Стоян Тошев, директорите на държавните горски предприятия, директори на ловни и горски стопанства, учени, ловни специалисти, ловци, любители и др.
Директорът на Северноцентрално държавно предприятие ДП - инж. Иван Недков откри изложбата с думите „Имаме един много успешен ловен сезон, който все още не е завършил и наблюдавайки резултатите от септември мисля, че можем да бъдем доволни и горди с постигнатото!“ В словото си той увери участниците, че Северноцентрално държавно предприятие ще продължи със своите усилия да подкрепя всички подобни на тази инициативи на територията на предприятието.
„Щастлив съм, че имам възможност да присъствам тук сред вас, заедно да се убедим във възходящия тренд в развитието на нашето ловно стопанство, което отново заема подобаващото място, което е заемало през 90-те години.“ – заяви зам.-министъра на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов.
12 държавни ловни стопанства три дивечовъдни участъка и две ловно-рибарски сдружения взеха участие в изложението. На него бях изложени 76 трофея от благороден елен, което представлява почти половината на общия брой трофеи, добити през този ловен сезон. По думите на директора на ДЛС „Воден-Ири Хисар инж. Кирил Колев трите най-добри трофея от последния ловен сезон са добити на територията на ДЛС „Воден-Ири Хисар“, един от които е оценен с над 250 точки по CIC. А през последните три години 20% от официалното ползване на благороден елен в страната се осъществява именно на територията на ДЛС „Воден-Ири Хисар“. „Този пример е достоен и трябва да се последва. Не бива обаче да се успокояваме от това, което виждаме тук. Само преди няколко дни в Словакия бе оценен трофей от благороден елен с оценка по CIC близка до тази на нашия световен рекорд. Затова, колеги, не се успокоявайте, продължавайте със същата енергия и желание да работите за подобряване на нашето ловно стопанство.“ – заяви инж. Мирослав Маринов и изрази надежда, че този тип регионални изложби, с подкрепата на държавата, може да прераснат в национална изложба и то още догодина.
Ценно мнение за изложението и за развитието на ловното стопанство през последните години у нас изрази Вили Йедро. Страстният ловец на елени от Германия започва да ловува в България през 2011 г. „Смятам, че по отношение на възможностите за лов на благороден елен и качеството на популацията, днес България е номер едно в Европа. Това е така, защото българските дивечовъди осъзнаха, че елените трябва да бъдат оставени да остареят. На базата на добрата генетика, която носят, щом достигнат определена възраст идва истинското качество, както например е сега в ДЛС „Воден-Ири Хисар“ – каза Вили Йедро и допълни, че такава презентация на трофеи от благороден елен не може да се види в никъде в Европа.
Изводът от прегледа бе, че е видно, че с този вид дивеч се работи в цялата страна и определено има напредък. Доказателство за това бяха именно изложените трофеи.