Електронна система за отчет и контрол предоставя пълна информация за отстреляния дивеч на държавни територии в пет области

29 Feb
2016
Пилотно въведените от СЦДП ловни марки са ефикасни

Електронната система за отчет и контрол на отстрелян дивеч, разработена от Северноцентралното държавно предприятие – Габрово работи ефикасно, показва практиката през 10-те месеца от въвеждането на т.нар. „ловни марки“. Предприятието, което стопанисва държавните гори в областите Габрово, В. Търново, Русе, Силистра и Разград, първо в страната приложи такава отчетна система. Тя действа на територията на всички държавни ловностопански райони и дивечовъдни участъци към Северноцентралното държавно предприятие /СЦДП/.
Отстреляният дивеч се обозначава чрез пластмасова марка, която има собствен уникален код. Веднага след отстрел, кодът се изпраща като sms до специално въведен кратък номер. Заедно с това, в съобщението се въвежда цифра, обозначаваща пол и възраст на дивеча. Така, в реално време, системата разполага с данни за мястото на лова, ползвателя на дивеча, а също данни за животното.
В началото на календарната година оторизираните ползватели получават специалните пластмасови марки, чийто брой съответства на годишните планове за отстрел на СЦДП. Пълната информация за отстреляните в петте области животни, е налична в раздел „Е-услуги“ на сайта на СЦДП.
Освен допълнителен контрол и публичност в държавните горски територии, електронното отчитане на отстреляния дивеч е превантивна мярка срещу бракониерство. Освен това системата предоставя точна информация за половата и възрастова структура на дивеча, като е от полза и при изготвянето и осъществяването на ловностопанските планове, включващи както отстрел, така също охрана, развъждане и подобряване местообитанията на животните.

Документи

КОНТАКТИ

гр. Габрово 5300
ул. „Бодра смяна” 3
тел. 066 800 077
факс: 066 800 094
e-mail: office@scdp.bg

Работно време:
от понеделник до петък
от 8,30 до 17,00 ч