Горски и пожарникари спасиха от изпепеляване над 200 декара широколистна гора край Сухиндол

19 Aug
2022
Горски и пожарникари спасиха от изпепеляване над 200 декара широколистна гора край Сухиндол. По всичко личи, че огънят е тръгнал от двора на къща в края на града. Сигналът за пожара е получен вчера около 15:00 ч. на тел 112. Екипи на РС ПБЗН – Павликени и служители на Държавно горско стопанство „Болярка“ – Велико Търново се отзовават мигновено. На място те заварват низов и върхов горски пожар. Три коли на пожарната и два автомобила на ДГС „Болярка“, един от които специализиран високопроходим автомобил за гасене на горски пожари, се борят с огнената стихия в продължение на 4 часа. Напълно изгорял е общински горски имот с площ от 4 декара, залесен с черен бор. Частично засегната е и държавна широколистна гора с площ от 212 декара. Благодарение на бързите действия и добрата координация между екипите от нея са изгорели само 4 декара. Така съвместните усилия на горски и пожарникари спасяват от изпепеляване над 200 декара широколистна гора.

Докато продължава борбата с огнената стихия в Сухиндол, същевременно възниква втори горски пожар в обхвата на ДГС „Болярка“ – Велико Търново. Той се разразява в землището на град Дебелец и засяга 9 декара частна горска територия. Със съдействието на горския на района, пожарникарите успяват да се справят със стихията до 22:00 ч. вечерта. Уликите отново предполагат, че причината за запалването е човешка дейност.

От ДГС „Болярка“ – Велико Търново отправят апел за повишено внимание и напомнят, че в активния пожароопасен сезон е в сила пълна забрана за палене на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии.
КОНТАКТИ

гр. Габрово 5300
ул. „Бодра смяна” 3
тел. 066 800 077
факс: 066 800 094
e-mail: office@scdp.bg

Работно време:
от понеделник до петък
от 8,30 до 17,00 ч