Горски служители и полицаи нападнати от бракониери край дуловското село Чернолик

30 Oct
2019
Горски стражар е ранен, след като нарушители са проявили агресия срещу служители по горите и полицаи. Нападението е заради опит да бъдат предотвратени неправомерни действия в горски територии край дуловското село Чернолик.
Инцидентът е от вторник по обяд, когато горският стражар на съответния участък забелязал, че 13 лица от малцинствен произход с пет празни конски каруци навлизат в гората край селото. Сред групата служителят в охранителния район разпознал системни нарушители от с. Чернолик, като било очевидно, че се канят да извършат ново посегателство.
За да се предотврати бракониерската сеч, горският незабавно потърсил съдействие от началника на участък, който сигнализирал директора на ДЛС „Каракуз“. В спешен порядък сигналът е бил предаден и в Районното полицейско управление. На мястото са били изпратени два полицейски патрула, отзовала се е и горската стража към стопанството. Около осем души – горски и полицаи, последвали в гората групата роми.
Щом усетили присъствието им извършителите се опитали да избягат с все още празните каруци. За да не позволят на органите на реда да ги настигнат, те започнали да замерят униформените с камъни и сопи. Агресията ескалирала, един от горските служители е сериозно пострадал вследствие на удар с камък в главата. Нараняването е освидетелствано от съдебен медик. Ударен бил също и униформен служител на МВР. Залпът от камъни причинил и повреди по автомобилите на ловното стопанство.
Горските стражари са действали стриктно, съобразно закона и в рамките на правомощията си, без да провокират с нещо агресията от страна на извършителите, категорични са от ръководството на ТП ДЛС „Каракуз“. Паралелно с полицейското разследване, сигналът, заедно с докладите на горските служители ще бъде внесен в прокуратурата и от страна на ДЛС „Каракуз“.
КОНТАКТИ

гр. Габрово 5300
ул. „Бодра смяна” 3
тел. 066 800 077
факс: 066 800 094
e-mail: office@scdp.bg

Работно време:
от понеделник до петък
от 8,30 до 17,00 ч