Над 50 деца участваха в инициативата „Лесовъд за един ден“ на територията на държавния разсадник в Джулюница

29 Mar
2019
Близо 50 деца се включиха в инициативата „Лесовъд за един ден“, която се проведе на територията на държавен горски разсадник „Джулюница“. Събитието бе организирано съвместно от РДГ Велико Търново, ДГС Горна Оряховица и СЦДП Габрово, по повод Седмицата на гората, която тази година е под мотото „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората”. С много мероприятия протича професионалният празник на служителите, които ежедневно и неуморно се трудят за опазването, стопанисването и възобновяването на българската гора.
„Това е най-значимото събитие в годината за всички нас”, сподели директорът на ДГС – Г. Оряховица инж. Мирена Татарджийска и изрази благодарност към своя екип: „Благодаря за професионализма и всеотдайността, на всички вас, които се грижите за благото на българската гора и работите за нейното съхранение и развитие. Това е празник не само на нас лесовъдите, но и на всички граждани, които с действията си дават своя личен пример за опазването на нашето национално богатство”.
В Джулюница, лесовъди за един ден станаха ученици от първи до четвърти клас на местното ОУ „П. Р. Славейков”. Децата и техните учители, заедно със своите домакини участваха в интерактивни лесовъдски игри и творчески работилници. Подрастващите научиха повече за дървесните видове, за залесяването, за опазването на горите от пожари, за горските животни, за различните видове растения и дървета в България.
В рамките на проявата децата залесяваха и получиха много подаръци – шапки, изработени от дърво медали, тефтери и по една фиданка източна туя. От стопанството бяха осигурили и за всеки клас по една фиданка едроразмерна западно-смарагдова туя, както и пет броя червен американски дъб за училището.
Своите таланти и арт-умения децата заявиха в най-интересната от всички игри – изработка на декоративни пана с материали от природата - клонки, мъх, шишарки, лешници, листа, семена и други. Тази изява на децата имаше състезателен характер и от 33 красиви пана бяха избрани трима автори, които получиха специални предметни награди. На първо място с най-красива творба е Димитър Димитров от ІV клас, който нарече паното си „Горско човече”. Първокласниците отсрами малката Мирослава Николаева, заела второ място с „Елова гора”, а трети се класира четвъртокласникът Станимир Колев с „Многоцветна градина”.
Като лесовъди за един ден възпитаниците на училището имаха възможност да обогатят познанията си за гората и за работата на горските служители, да разберат, че в разсадника край родното им село се произвеждат хиляди фиданки, че служителите ежедневно полагат грижи за опазването на гората и редица интересни неща за лесовъдската професия. Възрастните пък не скриха очакванията си, младите лесовъди да станат утрешната смяна в горските стопанства. Преподавателите пък определиха новите на своите възпитаници като основа на екологичното възпитание и образование.
КОНТАКТИ

гр. Габрово 5300
ул. „Бодра смяна” 3
тел. 066 800 077
факс: 066 800 094
e-mail: office@scdp.bg

Работно време:
от понеделник до петък
от 8,30 до 17,00 ч