Най-добре е живите коледни дръвчета да се засадят в природата на пролет

15 Jan
2020
Хората, които са избрали за Коледа да купят елхичка с коренова система, могат да дадат нов живот на дръвчето си, като го засадят отново в природата. Това е най-добре да стане в края на февруари и през март, съветва инж. Милко Денев, експерт по възобновяване на горите от Северноцентралното държавно предприятие.
През пролетта метеорологичните условия са най-благоприятни, но по-нетърпеливите могат да засадят живата си елхичка и сега.
Важно е да се избере момент, когато температурите са над нулата, обикновено в обедната част на деня. „Изкопава се дупка, еквивалентна по големина на пръстта около кореновата система на дръвчето. На дъното й се поставя малко тор, която може да е обогатена торфена смес, каквито се продават в търговската мрежа, но също така и оборска“, обясни инж. Милко Денев. В това своеобразно „легло“ елхичката трябва да се постави права, а дупката около нея да се запълни с рохка пръст. Пръстта трябва да се притъпче много добре.
Ако засаждането се прави през пролетта, дръвчето се полива с малко количество вода. Ако обаче залесяването е сега, елхичката не бива да се полива изобщо, защото има опасност от замръзване. Поливането може да започне напролет, като обаче не трябва да е обилно.
Докато настъпи моментът на засаждането, елхичката да се гледа на балкона или на открито, а пръстта в саксията да не се овлажнява, съветва експертът инж. Денев.
КОНТАКТИ

гр. Габрово 5300
ул. „Бодра смяна” 3
тел. 066 800 077
факс: 066 800 094
e-mail: office@scdp.bg

Работно време:
от понеделник до петък
от 8,30 до 17,00 ч