Нерегламентирано място за лов на едър дивеч разкрито в севлиевското село Валевци

08 Sep
2015
При редовен обход на мобилен контролен екип към Северноцентрално държавно предприятие - Габрово е намерена хранилка с царевица и сол, на която са разположени два електронни сензора с устройства за осветяване на мястото. Намерени са и останки от две кожи на диво прасе. В центъра на площадката бил забит стоманен прът, на който вероятно е поставян часовник, който да показва времето, по което идва дивечът. Срещу хранилката ясно се виждала направена просека, от която се открива добра видимост от намиращите се на другата страна на реката къщи.
Сензорите издават, че дивечът се примамва с цел убиване. Самото им поставяне е нарушение на чл.65 ал. 4 от Закона за лова, казват горските стражари. По това време на годината не може да става и дума за лов на хищници, подхранвано е с царевица за привличане на едър копитен дивеч - диви свине, сърни и елени с цел лов. Важна подробност е, че мястото се намира в непосредствена близост от къщите за гости в селото и само на 300 метра от границата на ДЛС „Росица” - Лъгът.
Сензорите вече са свалени от мобилния екип на Предприятието. Извършителят обаче остава неизвестен. „Въпросът стои открит пред дружината във Валевци и ръководството на ЛРД „Сокол” в Севлиево. Очакваме от тях бърза реакция”, коментира директорът на СЦДП - Габрово инж.Иван Недков.

КОНТАКТИ

гр. Габрово 5300
ул. „Бодра смяна” 3
тел. 066 800 077
факс: 066 800 094
e-mail: office@scdp.bg

Работно време:
от понеделник до петък
от 8,30 до 17,00 ч