Позиция на СЦДП относно бракониерския лов в района на ДЛС „Росица”

01 Dec
2014
Ръководството на Северноцентралното държавно предприятие остро осъжда бракониерския лов на благороден елен, организиран и извършен от двама жители на град София в землището на севлиевското село Батошево – район, граничещ с ДЛС „Росица” – Лъгът. Апелираме правораздавателните органи за справедливо наказание, съгласно законите на страната, защото бракониерството сериозно вреди на развитието на популацията на дивеча. И занапред всички наши работници и служители ще насочват усилията си за предотвратяване на всякакви опити за незаконен лов, както и за опазването на горите на територията на Предприятието.

На 27.11.2014г. през нощта служител на ДЛС „Росица” чул изстрели, идващи от ловните полета край село Батошево, и подал сигнал в полицията в Севлиево. Отзовалите се на място полицаи открили в местността Чуките убити две кошути и две телета. От телата им извадили куршуми, а наблизо намерили гилзи от два вида оръжие. Петото застреляно животно бракониерите вероятно са успели да приберат с автомобила си.

При последвалата съвместна акция на полицията, РУГ и Северноцентрално държавно предприятие в село Горна Росица в гараж до къщата на двама софиянци – арендатори на земеделска земя, е разкрита незаконна кланица за преработка на дивечово месо. Там имало части, кожи и вътрешности от животни. При обиска са намерени прибори за нощно виждане, оръжие и голямо количество патрони. Единият от арендаторите – 43-годишен мъж, е бил задържан за 24 часа.

Полицията продължава да работи за установяване на други лица, съпричастни към извършеното престъпление. Започнато е досъдебно производство по чл. 237, ал. 1 от НК. под ръководството на Районна прокуратура – Севлиево.
КОНТАКТИ

гр. Габрово 5300
ул. „Бодра смяна” 3
тел. 066 800 077
факс: 066 800 094
e-mail: office@scdp.bg

Работно време:
от понеделник до петък
от 8,30 до 17,00 ч