Пон - Пет 8:30 - 17:00

Стотици деца и ученици от цяла България учиха и се забавляваха с горските педагози от СЦДП през април

30.04.2024

Стотици деца и ученици от цяла България учиха и се забавляваха с горските педагози от Северноцентрално държавно предприятие - Габрово през месец април. Специално оборудваното за целта климатично камионче „Опознай гората“ обиколи различни населени места в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград и пося семето на обич и уважение към българската гора. За втора поредна година екипа от горски педагози на СЦДП бе поканен да вземе участие в церемонията по официално откриване на Седмицата на гората, чрез провеждане на занимания по методите на горската педагогика. Тази година празника на българската гора и лесовъдите бе официално открит в гр. Сливен, където в рамките на три поредни дни горските от СЦДП работиха с деца и ученици. За пръв път в заниманията участие взеха и студенти, които редом с подрастващите работиха с глина и растения. Всички участници си направиха глинен медальон с отпечатък на листа и цветове. Научиха за трите срещащи се у нас представители на сем. Еленови и видяха намерени в гората паднали рога. В празничните дни по откриване на Седмицата на гората в гр. Сливен се проведоха също така много беседи с малки и големи за животинския свят. Минувачите имаха възможност да сглобят пъзел на четири нива, който представя засаждането на дъбов жълъд, покълването му, растежа на фиданката и развитието на зрялото дърво.
Заниманията по горска педагогика в чест на Седмицата продължиха през целият месец април в различни населени места и се сляха с тези за Деня на земята. В образователните игри и предизвикателства младите природолюбители влизаха в ролята на горски семена, които покълват и израстват в дървета. Рисуваха и аранжираха картички и талисмани от естествени материали, имитираха различни горски обитатели, „гасиха“ горски пожари, залесяваха и се учиха да пазят чиста гората и да изхвърлят разделно отпадъците си. Така например децата от ДГ „Светлина“ гр. Трявна разпознаваха животни по снимки и заедно с това научиха интересни факти за всяко животно - че мечката ражда малките си по време на зимния си сън и че катериците и сойките засаждат нови дървета всяка есен като забравят да изядат всички семена, които са скрили за храна през зимните месеци. Всяка група участва в засаждането на дръвче в двора на детската градина и научи как трябва да се грижи за растежа им в следващите месеци. А децата от SOS Детски селища Трявна внесоха цвят в новото Горско училище в местността Лъгът, което ще служи за провеждане на бъдещи занимания и с други деца. Там за младежите бе организирана и изненада от ДЛС „Росица“ гр. Севлиево и те имаха възможността да яздят кон.
Всички участници в Седмица на гората 2024 получиха за подарък Дневник на горския изследовател – кратък пътеводител за опознавателни горски разходки, разработен по методите на горската педагогика от ръководителя на екипа на „Опознай гората“ Росица Гатева.