НАПРАВЕТЕ СВОЯТА РЕЗЕРВАЦИЯ СЕГА
066 800 077 / booking@scdp.bg

КОНТАКТИ

гр. Габрово 5300
ул. „Бодра смяна” 3
тел. 066 800 077
факс: 066 800 094
e-mail: office@scdp.bg

Работно време:
от понеделник до петък
от 8,30 до 17,00 ч

voden.bg

Красива природа, добрa туристическа инфраструктура, богато културно-историческо наследство, гостоприемни и сърдечни домакини. Тази комбинация e предпоставкa за незабравимо преживяване на територията на Северноцентрално държавно предприятие. Нашите бази за настаняване са разположени в различни по своята специфика географски дадености. Предлагаме място за отдих и почивка на любителите на планината /Лъгът/ и на почитателите на Тихия бял Дунав /Батин/, на романтиката на липовата гора /Батаклията/ и на съзерцанието на спокойните води на язовира /Елен и Фазан/. Досегът до природата не е единственото предимство на ловните домове – от тях само за час път с автомобил се стига до емблематични за България археологически, исторически, културни и архитектурни паметници.

Посетителите на ловна резиденция Лъгът и на къщата за гости в с.Млечево имат възможност за разходки в дебрите на Балкана. Река Росица и нейните притоци създават едни от най-живописните кътчета в планината. Край вировете има чудесни места за плаж и почивка. Ловно стопанство „Росица” - Лъгът организира фотолов. Еднодневните разходки в планината с фотоапарати дават възможност на „ловците” да запечатат великолепни кадри с множество диви животни. Планинарите могат да направят еднодневен преход до хижа „Мазалат”. От м.Лъгът до хижата има коларски път с дължина около 17км., достъпен за високопроходими машини, а по туристическия маршрут разстоянието е около 3-3,5 ч.

Любителите на културно-историческото наследство не бива да пропускат Средновековния град Хоталич на 4 км от гр.Севлиево. На 40 - 50 км са гр. Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс "Етър" - първият в България музей на открито. Той показва бита и стопанското минало на Габровския край през Възраждането. На 4 км по-нагоре е Соколският манастир. В центъра на двора му е кръгообразната белокаменна чешма с осем чучура, изградена от прочутия майстор Колю Фичето.

Ловен дом „Батаклията” е отправна точка към три интересни културно-исторически паметници, които са разположени близо един до друг и могат да се посетят за един ден. Ако сте в региона не пропускайте да разгледате Ивановските скални църкви, Басарбовския скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски” и Средновековния град-крепост Червен.

Посетителите на ловен дом „Батин” на едноименния дунавски остров непременно трябва да видят 300-годишния вардимски дъб. Дървото е защитен обект. Разходката до него открива изглед към румънския бряг.

Ловните резиденции в м. Воден и ловният дом в м. Ири Хисар, са в близост до Историко-археологически резерват "Сборяново". Резерватът включва над 140 археологически и културни паметници - останки от древни селища, 5 големи некропола със 120 могили, култови и религиозни тракийски, християнски и мюсюлмански комплекси. Сред най-интересните и значими обекти в него са: останките от древния тракийски град Хелис; тракийското светилище на Камен рид; Свещарската гробница; мюсюлманското светилище Демир баба теке; ранно-средновековните селища Бювен касаба и Петрова нива. Оттук може да се организират посещения на Ивановските скални църкви и Басарбовски скален манастир, както и до гр. Тутракан, който е само на 25 км. от ловен дом Ири Хисар.

Сред забележителностите в региона са и Архитектурен комплекс “Рибарската махала”, съхранил се за поколенията в своя автентичен вид с рибарските мрежи, с лодкарските работилници и рибарските къщи, както и Етнографски музей “Дунавски риболов и лодкостроене” - единствен в страните по поречието на р. Дунав.

РИБОЛОВ

Любителите на риболова няма да останат разочаровани, ако решат да изберат някоя от нашите бази, за да се насладят на своя любим спорт. На остров Батин можете да хвърлите въдица в река Дунав и да направите добър улов на шаран, толстолоб, платика, каракуда, скобар. Гостите на ловните домове „Елен” и „Фазан” имат възможност за улов на шаран, толстолоб и таранка в близките язовири. В Лъгът пък ще можете да опитате рибарския си късмет на пъстърва в река Росица.